Recepty Hráška

RECEPTY HRÁŠKA PIKANTNÍ-  LZE OBJEDNAT ZDE

ŘÍZKY – zeleninové, sýrové, houbové atd.
(4 porce)
• smícháme 80 g Hrašky se 120 ml vody na těstíčko (hustoty řidší hořčice)
• naporcujeme 300 g zeleniny
• kousky zeleniny namáčíme v těstíčku
• klademe je do rozpáleného oleje

PLACKY – zeleninové, sýrové, houbové aj. nebo jejich směsi
(4 porce)
• smícháme 140 g Hrašky pikantní se 250 ml vody na těstíčko
• nakrájíme (nastrouháme) 200 g zeleniny
• nakrájenou zeleninu vmícháme do těstíčka (hustota jako na lívance)
• placky smažíme v horkém oleji nebo je pečeme v troubě na plechu

POMAZÁNKY
• pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 50 ml vody
• těstíčko rozmícháme s vodou a zvolna vaříme na hustou kaši 20 min.
• po vychladnutí našleháme s tukem 20 g na osobu (olej, máslo apod.)
• dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme buď třený česnek, nastrouhaný křen anebo nakrájenou papriku, rajce, mrkev, celer apod.

DRESINKY
• základ dresinku připravíme jako u pomazánky. Použijeme však na 5 g Hrašky na 25 ml vody
• po vychladnutí našleháme s jogurtem nebo kyselou smetanou
• dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme kopr, bylinky, česnek apod.

ZAHUŠŤOVÁNÍ OMÁČEK, ŠŤÁV, GULÁŠŮ APOD.
• pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 120 ml omácky
• Hraškou můžeme nahradit mouku úplně nebo jen částečně. Hrašku i mouku je vždy potřeba vařit minimálně 20 minut
• Hrašku lze používat k přípravě bešamelových omáček

ZAHUŠTĚNÍ POLÉVEK – zeleninové, bramborové, gulášové (4 porce)
• vrchovatou polévkovou lžíci Hrašky (30 g) nasypeme do 1,5 litru vlažné polévky a zamícháme
• vaříme cca 20 minut

VE SLANÝCH TĚSTECH (cca 30 g za jedno vejce = asi 1 polévková lžíce)
• Hrašku smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme, jak jsme zvyklí.
• Hrašku přidáváme do:
– kynutého testa (knedlíky, slané pecivo)
– bramborového testa (noky, knedlíky aj.)

V KARBANÁTCÍCH – zeleninových, sýrových apod. (4 porce – Hraška pikantní / jemná)
• smícháme 250 g Hrašky s 300 g nastrouhané zeleniny a podle potřeby přidáme vodu
• z těsta tvarujeme karbanátky (můžeme obalit ve strouhance)
• karbanátky smažíme v horkém oleji čipečeme na plechu v troubě

PŘI ZAPÉKÁNÍ – těstovin, brambor, zeleniny apod.
• Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka
• můžeme dochutit muškátovým oříškem, oregánem apod.
• vzniklou omáčkou přelijeme zapékané jídlo a ještě dopečeme v troubě

MOZEČEK, LEČO, ŠPENÁT APOD.
• Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne kaše
• přidáme uvařený květák nebo podušené papriky a rajčata nebo mražený špenát
• promícháme a podle potřeby povaříme a dochutíme
• chutnejší je, když Hrašku povaříme s osmahnutou cibulkou a Mahá kořením

 

Základní recepty HRÁŠKA VANILKOVÁ

OBALOVÁNÍ OVOCE – jablka, broskve, ananas, banány aj.
• smícháme 80 g Hrašky se 120 ml vody na těstíčko (hustoty řidší hořčice)
• 300 g ovoce nakrájíme
• kousky ovoce namáčíme v těstíčku
• klademe je do rozpáleného oleje

NÁHRADA VAJEC VE SLADKÝCH TĚSTECH (cca 30 g za jedno vejce = asi 1 pol. lžíce)
kynuté těsto: buchty, koláče, vánočky, loupáky, nádivky, ovocné knedlíky
bramborové těsto: šišky, noky, knedlíky aj.

V PALAČINKÁCH A LÍVANCÍCH
• 1/3 mouky na palacinky ci lívance nahradíme Hraškou vanilka, necháme 20 minut odležet a postupujeme běžným způsobem

Copyright © www.prozdravyzivot.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.prozdravyzivot.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace