Recepty Úzená mořská sůl

Pečené nové brambory s uzenou mořskou solí

Ingredience:

  • ½ kg malých nových brambor (ve slupce)
  • 4-6 stroužků česneku (po rozmačkání cca 1 polévková lžíce)
  • 1 polévková lžíce uzené mořské soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup přípravy:

Rozehřejte troubu na 200°C. Brambory rozkrájejte na půl, vložte do velké mísy, přidejte olej, česnek, sůl a dobře promíchejte. Pečte brambory rozložené na plocho v troubě po dobu min. 20 minut (vyzkoušejte špičkou nože, zda jsou již měkké). Servírujte teplé, například s jogurtovým dressingem tzaziky.

 

 

Kořeněné kuře s uzenou mořskou solí

Ingredience:

  • kuřecí prsíčka
  • 1/2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 1 čajová lžička sečuánského pepře
  • 1/2 čajové lžičky fenyklových semínek
  • 1/2 tyčinky skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 čajová lžička uzené mořské soli

Postup přípravy:

Orestujte koření po dobu 1-2 minut na středně rozehřáté pánvi. V hmoždíři a mlýnku rozemelte. Vložte do misky. Přidejte česnek, šťávu z limetky a uzenou mořskou sůl. Nechte 30 minut luhovat. Vetřete směs koření do kůže kuřete. Nechte 2 hodiny marinovat v lednici. Vložte do rozpálené pečící nádoby kůží dolů a pečte na 220°C po dobu 35 minut. Servírujte se salátem nebo dušenou zeleninou a chilli rajčatovou salsou.

 

 

Focaccia s uzenou mořskou solí

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku vody pokojové teploty
  • 1 balíček sušeného instantního droždí (2 1/4 čajové lžičky)
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 3 hrnky chlebové mouky
  • 1 čajová lžička uzené soli

Na vrchní část těsta:

  • 4 polévkové lžíce olivového oleje Extra Virgin
  • 2 čajové lžičky uzené mořské soli
  • ¼ hrnku černých oliv nebo plněných zelených oliv nakrájených na plátky

Postup přípravy:

Smíchejte droždí s teplou vodou a cukrem, čekejte, než se začnou tvořit bubliny.

Přidejte vzniklý kvásek do směsi proseté mouky a uzené mořské soli. Vypracujte ručně těsto. Těsto by mělo být hněteno po dobu asi 5 minut, pak nádobu, ve které se nachází, přikryjte a nechte cca půl hodiny až 40 minut odležet. 


Pokryjte vál moukou, vyklopte na něj těsto a vytvarujte tak, aby se Vám vešlo na plech nebo vyválejte do podlouhlého doutníkového tvaru. Pokapejte olivovým olejem, vmačkejte olej zlehka do těsta a vrchní část posypejte uzenou mořskou solí a olivami.

Nechejte chleba, dokud se jeho velikost nezvětší alespoň o polovinu, Pečte na 220°C po dobu cca 40 minut. Dokonale doplní například domácí polévku.

Copyright © www.prozdravyzivot.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.prozdravyzivot.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace